Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Πρόστιμο σε εταιρεία για διαβίβαση προσωπικών δεδομένων


Πρόστιμο 20.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας στην εταιρεία ABBOTT ΕΛΛΑΣ, για την «παράνομη», όπως έκρινε, διαβίβαση προσωπικών δεδομένων εργαζομένων της στο Τμήμα Διαγνωστικών Προϊόντων σε άλλη εταιρεία στην Αγγλία.

Η διαβίβαση αφορούσε στα δεδομένα που τηρούνταν στο αρχείο Διοίκησης Προσωπικού, λόγω της μεταβίβασης του Τμήματος Διαγνωστικών Προϊόντων σε εταιρεία του ομίλου General Electric, εξαγορά όμως η οποία τελικά δεν έγινε.

Παράλληλα, της επέβαλε την κύρωση της αυστηρής προειδοποίησης γιατί, όπως αναφέρει στην υπ΄αριθμ. 14/08 απόφασή της «από την επισκόπηση της ελληνικής έκδοσης του Κώδικα Επαγγελματικής Συμπεριφοράς (Code of Business Conduct) της μητρικής εταιρείας ABBOTT LABORATORIES σαφώς προκύπτει ότι η εταιρεία αυτή έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί σύστημα εσωτερικού συναγερμού (Whistleblowing), μέσω του οποίου διαβιβάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα από τις διάφορες θυγατρικές εταιρείες (όπως η ABBOTT ΕΛΛΑΣ) προς τη μητρική εταιρεία στις ΗΠΑ και αντιστρόφως».

Για την εγκατάσταση και λειτουργία παρόμοιων συστημάτων εσωτερικού ελέγχου έχει εκδοθεί, την 01/02/2006, από την Ομάδα Εργασίας του άρθρου 29 της Οδηγίας 95/46/ΕΚ η Γνώμη 1/2006 σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ οι οποίοι διέπουν την προστασία των δεδομένων όσον αφορά τις εσωτερικές διαδικασίες καταγγελίας δυσλειτουργιών στους τομείς της λογιστικής, των εσωτερικών λογιστικών ελέγχων, των ελέγχων λογαριασμών, της καταπολέμησης της δωροδοκίας και του τραπεζικού και οικονομικού εγκλήματος.

Το εν λόγω σύστημα εσωτερικού συναγερμού της εταιρείας ABBOTT LABORATORIES, σύμφωνα με την Αρχή, έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στην ελληνική επικράτεια κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 2472/1997, ιδίως διότι ούτε έχει γνωστοποιηθεί στην Αρχή ούτε έχει δοθεί άδεια από την Αρχή για τη επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μέσω του συστήματος αυτού. Εξάλλου, κατά την ακρόασή τους από την Αρχή, οι εκπρόσωποι της εταιρείας ABBOTT ΕΛΛΑΣ παραδέχτηκαν, ότι το εν λόγω σύστημα εσωτερικού συναγερμού έχει ήδη εγκατασταθεί και λειτουργεί, χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί στην Αρχή και χωρίς να έχει υποβληθεί αίτημα για χορήγηση αδείας επεξεργασίας ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αλλά διευκρίνισαν ότι δεν έχει ακόμη διενεργηθεί οποιαδήποτε διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από την ABBOTT ΕΛΛΑΣ προς τη μητρική εταιρεία ABBOTT LABORATORIES μέσω του επίμαχου συστήματος.

Η Αρχή τέλος, απευθύνει αυστηρή σύσταση στην εταιρεία ABBOTT LABORATORIES ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, για να « ενημερώνει επακριβώς τους εργαζόμενους στην εν λόγω εταιρεία, καθώς και τους εκπροσώπους τους, για τα δικαιώματά τους, που απορρέουν από τις διατάξεις του Ν. 2472/1997 για την Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως και από κάθε άλλη ρύθμιση σχετικά με την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ



Καλό θα είναι να παραδειγματίζονται όλοι όσοι διακινούν προσωπικά δεδομένα