Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Προσωπικά δεδομένα στο Διαδίκτυο


Ρόιτερς 20-8-2008

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τη θέσπιση αυστηρότερης νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων ζητούν Γερμανοί βουλευτές, μετά την αποκάλυψη ότι κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο τα οικονομικά και προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων Γερμανών πολιτών έναντι αντιτίμου.

«Η αποκάλυψη του σκανδάλου τονίζει, πόσο επείγον είναι το ζήτημα», είπε χθες ο Σεμπάστιαν Ενταθι από το Κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), το οποίο μοιράζεται την εξουσία με τους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες (CSU) της καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ.

Σε συνέντευξή του, σε γερμανική εφημερίδα, ο κ. Ενταθι, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων, είπε ότι θα ζητήσει τη σύγκληση βουλευτών και ειδικών, προκειμένου να εκτιμήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να προχωρήσουν στη θέσπιση αυστηρότερης νομοθεσίας, αμέσως μετά τις διακοπές του καλοκαιριού.

Το ζήτημα ανέκυψε ύστερα από δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, ο τηλεφωνητής μιας εταιρείας επικοινώνησε με τις αρχές και αποκάλυψε ότι η εταιρεία του διατηρούσε τράπεζα πληροφοριών, παραδίδοντας στην υπηρεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χολστάιν, 17.000 διευθύνσεις και λεπτομέρειες τραπεζικών λογαριασμών. Η Εισαγγελία άρχισε αμέσως έρευνα της υπόθεσης.

Ωστόσο, τη Δευτέρα, αξιωματούχοι της υπηρεσίας αποκάλυψαν ότι μπόρεσαν να αγοράσουν έξι εκατομμύρια προσωπικών πληροφοριών έναντι 850 ευρώ μέσω Διαδικτύου. Κατά την εκτίμησή τους, τα δεδομένα αυτά έχουν κλαπεί από το αρχείο εταιρειών στοιχημάτων ή από συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) της Γερμανίας και το Αριστερό Κόμμα ζήτησαν τη θέσπιση αυστηρότερων ποινών για τέτοιου είδους παραβιάσεις, ενώ η βουλευτής των Πρασίνων Ρενάτε Κούεναστ είπε ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν, ποιος διαθέτει προσωπικά δεδομένα τους και τι συμβαίνει με αυτά.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας είπε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής της νομοθεσίας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της έρευνας από την υπηρεσία του Σλέσβιχ Χολστάιν.

Το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων κατέχει εσχάτως σημαντικό ρόλο στα δημόσια πράγματα της Γερμανίας, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να μετριάσει τους υφιστάμενους περιορισμούς, προκειμένου να βοηθήσει την αστυνομία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.

Αλλωστε είναι ακόμη πολύ πρόσφατες οι αποκαλύψεις ότι η «Ντόιτσε Τέλεκομ» προέβαινε σε παράνομες υποκλοπές και η εταιρεία Lidl παρακολουθούσε το προσωπικό, εν ώρα εργασίας.

Αναρωτιέμαι στην Ελλάδα υπάρχουν εταιρείες που διατηρούν και διακινούν τετοιου είδους δεδομένα και μάλιστα επι πληρωμή;

Φυσικά η απάντηση είναι γνωστή

Την επόμενη φορά θα εξετάσουμε το κατα πόσο είναι νόμιμο αυτές οι εταιρειες να διακινούν προσωπικά δεδομένα