Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Εθνική Οδός Αθηνών Πατρών

Με αφορμή την αύξηση των διοδίων ήρθε στο μυαλό μου η εικόνα του μεγαλύτερου εθνικού μας νεκροταφείου που βρίσκεται κατα μήκος της εθνικής οδού Αθηνών Πατρών. Όσοι χρησιμοποιούν το δρόμο αυτό γνωρίζουν πως πρόκειται για το χειρότερο εθνικό δρόμο που συναντάει κανείς στην ευρώπη. Η αύξηση των διοδίων ήταν βέβαια αναμενόμενη πολύ πριν ανακοινωθεί και δε θα ήταν δύσκολο να το μαντέψει κανείς αν γνώριζε μία μικρή λεπτομέρεια. Τη διαχείρηση πλέον των διοδίων εχουν ιδιωτικές εταιρείες.

Αυτό συμβαίνει διότι για τη συντήρηση του οδικού δικτύου απαιτούνται κατα καιρούς πολυδάπανα έργα τα οποία ήδη εχουμε πληρώσει( αλλά δεν έχουμε δει) μέσω των διελεύσεών μας από τους σταθμούς διοδίων.
Ουδείς γνωρίζει την κατανομή των εσόδων από τα διόδια.

Ξαφνικά λοιπόν το ΠΕΧΩΔΕ παραχώρησε τη διαχείρηση των σταθμών διοδίων σε ιδιωτικές εταιρείες που θα παίρνουν μέρος των εσόδων προκειμένου να προπληρωθουν για εργα που εχουν δεσμευθεί να υλοποιήσουν σε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Για πρώτη φορα λοιπον στα χρονικά μια ιδιωτικη εταιρεία προπληρώνεται ένα εργο το οποιο ειναι στα αμεσα σχέδιά της χωρίς να έχει στρωθεί ούτε χιλιοστό πισσας ενισχύοντας για πολλοστή φορά την ανικανότητα του κράτους να διαχειριστεί το οδικό δίκτυο

Αφού λοιπόν η εταιρείες αυτές ήδη έχουν αρχίσει να εισπράτουν τι μένει για το κράτος ? προφανώς όχι πολλα γιαυτό τσιμπα μια αυξηση στα διόδια για να μάθεις να θες ασφαλείς δρόμους.

Μέχρι τότε δε τους νοιάζει αν πεθαίνει ο κόσμος στην άσφαλτο αρκεί να δώσεις τα ευρά σου
Τους αρκεί να πληρώσεις διόδια και ας σκοτωθείς πιο κάτω