Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Τι χωράει τελικά αυτό το αρχείο στις εισαγγελίες απίστευτο!!!

Στο αρχείο τέθηκε έρευνα του 2004-2005 για την υπόθεση Βατοπεδίου

Έρευνα για την υπόθεση της περιουσίας της Μονής Βατοπεδίου που είχε διεξαχθεί από την Εισαγγελία της Ξάνθης κατά τα έτη 2004 - 2005 έχει τεθεί στο αρχείο. Το περασμένο έτος είχε θέσει στο αρχείο ανάλογη έρευνα ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Π. Μεϊδάνης και πρόσφατα την ανέσυρε από το αρχείο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς και διέταξε νέα προκαταρκτική έρευνα.

Η έρευνα στην Ξάνθη ξεκίνησε μετά από επιστολή (Φεβρουάριος 2004) του Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονα προς τον τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινό. Στην επιστολή αυτή ο Μητροπολίτης Ξάνθης έκανε έντονη αναφορά για τα γενόμενα με τις παραχωρήσεις εκτάσεων προς τη Μονή Βατοπεδίου. Ειδικότερα, στην επιστολή του ο Μητροπολίτης Ξάνθης ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης κ. Χρ. Κωνσταντινίδης ήταν «πνευματικοπαίδι» του ηγούμενου κ. Εφραίμ. Ακόμη, ο Μητροπολίτης αναφέρει ότι ηγούμενοι της Μονής Βατοπεδίου «επικαλούνται γνωριμίες με αρεοπαγίτες που φιλοξενούνται στο Βατοπέδι».

Η επιστολή αυτή από τον κ. Λινό διαβιβάστηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Απ. Οικονόμου, που παρήγγειλε προκαταρκτική έρευνα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ξάνθης, η οποία ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γ. Καντζίδη. Ο τελευταίος την έθεσε στο αρχείο κρίνοντας ότι δεν υπάρχουν «ενδείξεις τέλεσης κάποιου εγκλήματος από τον Κωνσταντινίδη», ο οποίος είχε υπογράψει στις 25.6.2003 το πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής της εκτάσεως των 25.000 στρεμμάτων στη Μονή.

Επίσης, επικαλείται τις γνωμοδοτήσεις του συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, όπως και αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών από το έτος 1992 έως και το 2004 που ενέκριναν τις παραχωρήσεις.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ